Een Blok Per Maand: April Les 1Hallo Quilters! Een nieuwe maand, een nieuw Blok! Het April-Blok wordt een hele feestelijke, we gooiden een beetje onze planning om en doen deze maand speciaal een Quilt Blok voor de kroning ;-)
De techniek die we gebruiken heet Paper Piecing, hierbij naai je stukjes stof op een tekening, op het papier. Als laatst scheur je het papier weg en heb je een prachtig QuiltBlok over!
Dit Blok bestaat uit vier vierkanten, twee met Vlaggen en twee met Kronen.

Nodig
-Stof uit het stofpakket, of 3 - 4 verschillende stoffen/ restjes
-Bijpassend naaigaren
-Naaimachine met naald 80 of 90, steeklengte 2
-Stofschaar & papierschaar
-Kopspelden
-Evt. Snijmat & Rolmes
-(Quilt)liniaal
-Kraaltjes als versiering (uit pakket)
-De twee patronen, allebei 2x uitgeprint
Stap-voor-stap
Deze week maken we de Blokken met de Vlaggetjes. Je hebt 1 kleur stof nodig als achtergrondkleur, 1 kleur voor de vlaggenlijn en 1 of meerdere stoffen voor de vlaggetjes zelf. Ik gebruikte voor de vlaggetjes restjes stof uit de vorige Blokken, dat vond ik wel een leuk idee!


1. Stof Knippen
Print het patroon van het vlaggen-blok 2x uit. Je ziet vakjes met nummers op het papier staan. Knip voor elk vakje een stukje stof uit, zoals aangegeven in de PDF beschrijving. 
Tips
• Knip de vormen heel ruim uit, maar minimaal 5mm groter aan alle zijkanten. Zo heb je wat extra speling als je niet zo nauwkeurig hebt genaaid, dan is het makkelijker!
• De vormen uitknippen in hun originele vorm hoeft niet persé. Je kunt ipv een driehoek bijvoorbeeld ook een vierkante vorm knippen.
• Helemaal links zie je een vakje zonder nummer, ik heb hem in de PDF vakje '7b' genoemd. Hij wordt genaaid ná vakje 12, dus je zou hem ook vakje '12b' kunnen noemen.
• Leg de stofjes op volgorde van nummer, dit is ook de volgorde waarin je ze nodig hebt.

2. Blokken Naaien
Het is even wennen, maar we gaan de stukjes stof op het papier naaien. De lege kant is de voorkant van het blok, de tekening is de achterkant en hier naai je je stiksels op. Je gaat als volgt te werk:
Neem het stukje stof nr 1 en leg hem op de plaats waar vakje 1 zit, maar dus op de witte kant van het papier. Hou het papier tegen het licht en speld het stofje op zijn plek. Het stukje stof moet aan alle kanten minimaal 5 mm voorbij het vakje uitsteken.
Neem nu stofje nr 2 erbij en kijk door het papier aan welke kant hij moet komen.

Leg stofje 2 met de goede kant naar beneden op stofje nr 1. Zorg ervoor dat hij de lijn tussen vakje 1 en 2 met minimaal 5mm overlapt en speld hem vast.

Draai het papier om en naai een naadje precies over de lijn die de vakjes 1 en 2 van elkaar scheidt. Naai een paar steekjes over elkaar heen aan het begin en eind van je stiksel om de draad te hechten.

Draai het papier weer om. Vouw stofje 2 opzij en kijk tegen het licht: als het goed is bedekt stofje 2 nu het vakje nr 2 van de achterkant, met minimaal 5mm overlap! Knip de naad bij tot hij 5mm is en strijk hem goed plat.

De rest van het blok gaat op dezelfde manier: nu is stofje nr 3 aan de beurt. Kijk goed waar hij moet komen (tegen het licht), keer hem met de goede kant naar beneden en leg hem met minimaal 5mm overlap op de lijn tussen vakje 2 en 3.

Speld het stofje op zijn plek, keer het papier om en naai over de lijn tussen vakje 2 en 3

Vouw stofje 3 op zijn plek en kijk of hij vakje 3 van het papier ruim overlapt. 

Knip de naad bij en strijk het stukje stof plat op zijn plaats.

Doe nu weer hetzelfde met stofje nr 4

Enzovoorts ;-)

Als alle stukjes van de vlaggen op hun plek zitten, naai je de vlaggenlijn en de bovenkant en onderkant van het blok vast. Zorg dat de stukken stof aan de zijkanten ruim genoeg zijn, zodat het blok straks groot genoeg is (hij moet 16 x 16 cm worden).
Alle stukken stof zitten nu op hun plaats! Naai op dezelfde manier nog een vlaggenblok en leg ze nog even aan de kant. Als we het AprilBlok in elkaar gaan zetten snijden we deze blokken nog bij.

Volgende week maken we de Kroon-Blokken!

• Doe je mee? Stofpakketten of PDF-beschrijving voor April (en de vorige maanden) zijn te bestellen bij Sew Natural
• Volg alles rondom de QuiltCursus op onze Facebook Pagina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk om je reactie te lezen. Bedankt voor je bericht!