Een Blok Per Maand: Augustus Les 3Hallo Quilters! Vandaag gaan we alweer verder met de derde Bloem Applicatie van het Augustus Blok! Alweer een andere applicatie techniek, deze keer maken we de bloem met reverse appliqué.

Stap-voor-stap
Snij voor dit vierkant vier lapjes stof van 20 x 20 cm, zoals beschreven in het pdf-patroon. Leg het lapje van de ondergrond stof netjes op het lapje dat de grootste applicatie vorm gaat worden  en strijk de lapjes goed plat. Naai ze tijdelijk op elkaar met een rijgsteek. Dit kan met de hand of met de naaimachine op de grootste steeklengte (bij mij is dat 6). Rijg rondom het vierkant en ook de twee diagonalen.
Teken de grootste vorm van Bloem Applicatie Patroon A over op de bovenste stof, met potlood of kleermakerskrijt.

Naai met de naaimachine precies over je getekende lijn heen (steekafstand 2).
Verwijder nu je diagonale rijgsteken, met een klein schaartje of tornmesje.

Knip voorzichtig de bovenste stof binnen je genaaide bloem weg, tot op een paar mm van de stiklijn. Gebruik een klein scherp handwerkschaartje, een nagelschaartje werkt ook goed ;-)

Werk de kniprand af met een smalle zigzagsteek. Laat de naald aan de rechterkant over de stiklijn gaan en aan de linkerkant over de afgeknipte stof.
Tip: strijk eventueel eerst een stukje freezer paper achterop de stof, dit voorkomt dat de stof gaat 'trekken' tijdens het zigzaggen. Na het zigzaggen trek je het freezer paper er heel makkelijk weer af.

Knip op de achterkant van het vierkant de overtollige stof buiten de genaaide bloem weg met het kleine schaartje. (Haal eerst de rijgsteken weg)

Leg nu het volgende lapje achter het vierkant, rijg de lapjes tijdelijk op elkaar en trek de middelste applicatie vorm over midden in de bloem. Stik weer over de getekende lijn en knip de stof binnen de vorm weg. Werk de geknipte rand af met een dichte zigzag steek (en strijk eventueel eerst weer een stukje freezer paper achterop het vierkant). Knip als laatste de overtollige stof op de achterkant weer netjes weg.

Herhaal de bovenstaande stappen ook voor het laatste lapje stof en de kleinste bloem vorm.
Strijk als laatste het vierkant nog eens goed plat en je 3e vierkant is klaar!


Volgende week gaan we verder met applicatie methode nummer 4!

• Doe je mee met de QuiltCursus? Stofpakketten of PDF-beschrijving voor Augustus (en de vorige maanden) zijn te bestellen bij Sew Natural
• Volg alles rondom de QuiltCursus op onze Facebook Pagina

2 opmerkingen:

  1. Muchas gracias, con tu explicACIÓN PARECE MUCHO MÁS FÁCIL

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik heb bewondering voor je!!! quilten is echt niets vor mij maar ik vind het ongelooflijk heerlijk om naar te kijken!

    BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het leuk om je reactie te lezen. Bedankt voor je bericht!