Een Blok Per Maand: Januari Les 2Hallo Quilters! Hoe gaat het met het knippen van de stof? Is iedereen klaar om driehoekjes in elkaar te naaien? Van een paar ijverige Quiltsters weet ik dat ze het hele Januari Blok al af hebben! Maar vrees niet, je hebt nog een paar weken voordat we met het volgende Blok beginnen ;-)

Vandaag laat ik stap voor stap zien hoe je van je driehoekjes een vierkantje maakt: de samengestelde vierkantjes. Deze vierkantjes  bestaan uit 1 driehoekje B plus 2 driehoekjes A (1 gewoon geknipt en 1 in spiegelbeeld). Elk blok van 15 x 15 cm heeft 4 van deze vierkantjes, in totaal zijn het er dus 16.

Nodig
• De driehoekjes A & B die je hebt geknipt/ gesneden
• Naaigaren & naainaald (uit stofpakket)
• Kopspelden/ quiltspelden

Stap-voor-stap
Leg 2 driehoekjes A en 1 driehoekje B voor je op tafel, zoals ze straks in elkaar komen te zitten. Rijg een draad door je naald (van ongeveer 30 cm).

Leg het linker lapje A met de goede kant van de stof op de goede kant van lapje B, met de stipjes die je hebt getekend precies op elkaar. Speld die stipjes op elkaar met 2 kopspelden.

Begin bij het stipje links onder en hecht de draad eerst vast door twee kleine steekjes op dezelfde plaats te maken. Naai nu met kleine rijgsteekjes  (met een naadwaarde van 5mm van de zijkant) van het stipje links onder tot het stipje boven in de punt. Hecht de draad hier weer vast door 2 steekjes op dezelfde plaats te maken. Knip de draad nog niet af.

Vouw het lapje A naar buiten en strijk met je vinger de naad plat. Leg het andere lapje A klaar aan de rechter kant van driehoek B.

Leg dit lapje A ook met de goede kant naar beneden op lapje B, met de stipjes op elkaar. Speld de stipjes netjes op elkaar. 

Naai dit lapje op dezelfde manier vast: draad hechten, met kleine rijg-steekjes tot het andere stipje naaien en weer vasthechten. Knip de draad nu af.

Vouw lapje A naar buiten en strijk de naad plat met je vinger. De achterkant ziet er nu zo uit:

En de voorkant ziet er zo uit:

Naai in totaal 16 van deze vierkantjes in elkaar! Volgende week gaan we verder met het in elkaar zetten van de nine-patch blokken.

• Les 1 van het Januari-Blok nog eens nalezen? Dat kan HIER!
• Stofpakketten of PDF-beschrijving zijn nog steeds te bestellen bij Sew Natural
• Volg alles rondom de QuiltCursus op onze Facebook Pagina

5 opmerkingen:

 1. Dank je wel voor je duidelijke uitleg. Als beginner heb ik goede houvast aan jouw foto's. Ik hoop vandaag van start te gaan.
  Groeten, Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Stof is al gewassen, zo ver ben ik al :-) Bedankt voor de duidelijke uitleg!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goh wat leuk. Maar zo jammer. Ik zie dit hier nu pas en ik had zo graag mee gedaan. Is het nog mogelijk om in te tekenen? En zo ja, hoe weet ik wat ik precies nodig heb van materiaal?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt nog steeds meedoen hoor! Klik even op het kopje 'Quiltcursus 2013' helemaal bovenaan deze pagina voor alle info

   Verwijderen
 4. Grr, ik had de lapjes gesneden, maar las pas achteraf op de blog dat de driehoekjes in spiegelbeeld moesten. Dus maar weer een stel opnieuw gemaakt. Ik hoop dat de overgebleven stof niet nog ergens anders voor gebruikt moet worden. Ach, anders kopen we wat bij. De driehoekjes zijn overigens gemaakt. Maar dit werk met de hand wordt niet mijn grootste hobby. Ik kijk uit naar het volgende blok ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het leuk om je reactie te lezen. Bedankt voor je bericht!