Een Blok Per Maand: Januari Les 3Hoi Lieve Quilters! Iedereen de driehoekjes aan elkaar gepriegeld? Dan kunnen we nu de nine patch Blokken in elkaar gaan zetten!
Een 'nine patch blok' is een blok dat uit drie rijen van drie vierkantjes bestaat, negen kleine vierkantjes dus. Vier van deze 'nine patch blokken' gaan uiteindelijk het Januari Blok vormen. 
Hoe onze nine patch blokken precies in elkaar komen te zitten zie je in Fig.6 van het Patroon. Hoe je te werk gaat lees je hier.

Nodig
• De samengestelde vierkantjes die je vorige week maakte
• De vierkantjes C die je knipte, in twee kleuren
• Naaigaren & naainaald (uit stofpakket)
• Kopspelden/ quiltspelden
• Strijkijzer & strijkplank

Stap-voor-stap
Leg alle vierkantjes even voor je neer zoals ze straks aan elkaar moeten komen. Let erop dat de puntjes van de samengestelde blokjes allemaal naar binnen wijzen.

Naai eerst drie rijen van drie vierkantjes. Leg het linker vierkantje op het middelste (met de goede kanten van de stof op elkaar). Speld de puntjes die je op je vormen had overgenomen netjes op elkaar en naai de naad op 5 mm van de zijkant van puntje tot puntje. Hecht de draad ook hier weer vast aan het begin en einde van je naad door 2 steekjes op dezelfde plaats te naaien.

Leg dan het rechter vierkantje ook op het middelste (goede kanten van de stof op elkaar) en naai dit vierkantje op dezelfde manier vast. Je hebt nu één rij van drie vierkantjes gemaakt. Strijk met je vinger  de naden één kant op.

Naai zo alledrie de rijen en strijk/pers ze even goed plat met je strijkijzer.

Leg het bovenste en het middelste lapje van drie blokken voor je op tafel zoals ze tegen elkaar aan moeten komen. Leg het bovenste lapje met de goede kant naar beneden op het middelste lapje.

Speld de rijen netjes op elkaar: aan de linker en de rechter kant de puntjes op elkaar en daar tussen de naden precies op elkaar. Spannend, je merkt nu of je nauwkeurig gewerkt hebt of niet ;-)
Naai de naad op 5 mm van de zijkant, van puntje tot puntje.

Doe hetzelfde voor de onderste rij.

En zo zit je 1e nine patch blok in elkaar! Strijk de naden aan de achterkant open en pers je blok even goed plat. Hoe je je werkje netjes kunt persen lees je op onze Facebook Pagina, waar collega Jessica dit duidelijk uitlegt.

Maak nu nog drie van zulke blokken. Volgende week gaan we ze in elkaar zetten tot het Januari Blok!

• Meedoen? Stofpakketten of PDF-beschrijving zijn nog steeds te bestellen bij Sew Natural
• Volg alles rondom de QuiltCursus op onze Facebook Pagina

2 opmerkingen:

 1. Hoi,
  Het gaat allemaal goed. Ik merkte alleen dat 1 van de 3 stofjes net iets minder elastisch is, hierdoor is het even goed opletten. Ik heb dit blokje ietsje groter gemaakt waardoor bij de rijen naaien het precies uitkomt.
  Denk dat de volgende blokken steeds iets makkelijk gaan, toch?

  Groetjes Kim Kortlever

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kim, fijn dat het goed gaat! Elke maand zal het wel wat makkelijker gaan inderdaad, al doende leert men :-)

   Verwijderen

Ik vind het leuk om je reactie te lezen. Bedankt voor je bericht!