Een Blok Per Maand: Maart Les 2

Hi Quilters! Hoe gaat het met de 'Akkertjes', heeft iedereen ze al af? Vandaag gaan we de andere blokjes van de Samengestelde Vierkanten maken: we gaan 'Windmolens naaien!

Stap-voor-stap - Windmolens maken
Voor de 'Windmolens' heb je de donkere stof (A) en de lichte stof (C) uit het StofPakket nodig. Snij de stof op maat mbv de maten die beschreven zijn in de PDF-beschrijving. Snij eerst een strook en snij daar daarna vierkanten van. Voor één samengesteld vierkant heb je van elke kleur 2 vierkantjes nodig, snij er in totaal dus acht van allebei de kleuren voor het hele MaartBlok.

Leg een licht vierkant op een donker vierkant met de goede kanten van de stof op elkaar. Naai ze op elkaar met een naad van 5mm, helemaal rondom.

Leg het op elkaar genaaide vierkant op je snijmat en snij een diagonaal door. Zorg dat je (quilt)liniaal precies op de hoeken van het stiksel ligt.

Als je het 1e diagonaal hebt doorgesneden laat je het blok liggen op je snijmat en verplaats je je liniaal. Leg hem netjes op de andere hoeken van het blok en snij ook het andere diagonaal door.

Je hebt nu vier driehoekjes die bestaan uit twee stoffen:

Vouw de stof van de driehoekjes open en strijk ze plat met de naad in de richting van de donkere stof. Je hebt nu vierkantjes die bestaan uit twee kleuren.

Leg deze vierkantjes voor je op tafel, zodat je de vorm van de 'Windmolen' al een beetje ziet ontstaan

Deze vierkantjes ga je aan elkaar naaien: eerst de bovenste 2 en de onderste 2 vierkantjes aan elkaar en daarna de twee rijen die je zo krijgt ook weer aan elkaar. Let er goed op dat je de vierkantjes niet verdraait of verwisselt, anders verlies je de 'Windmolen' vorm!

Leg een rechter-vierkantje precies op een linker-vierkantje, met de diagonale naadjes precies op elkaar. Naai een naad van 5mm van boven naar beneden en strijk de naad plat in de richting van de donkere stof. Doe dit twee keer.

Leg deze aan elkaar genaaide blokjes precies op elkaar, met de middennaden netjes op elkaar. (speld die eventueel even vast) Naai ze op elkaar met een naad van 5mm en strijk de naad open. Je hebt nu één Windmolen gemaakt!

Maak nu nog een Windmolen, voor een samengesteld blok. En daarna nog 6, voor het hele Maart-Blok!

Volgende week gaan we de samengestelde vierkanten aan elkaar naaien!

• Doe je mee? Stofpakketten of PDF-beschrijving voor Maart (en de vorige maanden) zijn te bestellen bij Sew Natural
• Volg alles rondom de QuiltCursus op onze Facebook Pagina

1 opmerking:

  1. Oeps, ik heb het blok al af. Het was leuk en leerzaam om hem met de naaimachine in elkaar te zetten. Wel kloppen mijn afmetingen (ondanks secuur snijden) niet helemaal van het blok. Hij is iets groter geworden.

    Neeltje

    BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het leuk om je reactie te lezen. Bedankt voor je bericht!