Een Quilt-Blok Pannenlap - BonusLesHallo allemaal! Het April Blok is af, maar we hebben nog een zaterdag over. En daarom vandaag een Bonus-lesje ;-) We maken een Pannenlap van één van de QuiltBlokken. Dat kan elk Blok van de afgelopen maanden zijn, maar ik doe het voor met het KroonBlok, heel toepasselijk!

Nodig
• Een kwart QuiltBlok, van 16 x 16 cm dus (de meeste QuiltBlokken van de afgelopen maanden bestaan uit vier aan elkaar genaaide Blokken, daar heb je er dus één van nodig)
• Wat extra stof voor de voorkant
• Stof voor de achterkant
• Tussenvulling (hier verkrijgbaar)
• Biaisband van 2 cm breed
• Lintje van 1 cm breed
• Naaimachine & bijpassend garen
• Quiltliniaal, rolmes, snijmat (of liniaal, potlood, stofschaar)
• Strijkijzer, strijkplank

Stap-voor-stap
Maak eerst het KroonBlok, volgens de stappen beschreven in deze QuiltLes. Het patroon en de stoffen voor dit Blok kun je bestellen bij Sew Natural.
> Snij stroken stof voor de voorkant: 2 van 16 x 3 cm en 2 van 20 x 3 cm
> Snij een stuk stof van 20 x 20 cm voor de achterkant
> Knip een stuk tussenvulling van 20 x 20 cm

Naai de stroken van 16 x 3 cm vast aan de bovenkant en aan de onderkant van het Blok, met een naad van 5mm. Strijk de naden plat in de richting van de stroken.

Naai de stroken van 20 x 3 cm vast aan de zijkanten van het Blok, met een naad van 5mm. Strijk de naad weer plat in de richting van de stroken.

Leg de achterkant van de Pannenlap met de goede kant van de stof op tafel. Leg hier netjes de tussenvulling op en leg daar het QuiltBlok bovenop met de goede kant naar boven. Leg de lagen goed plat en speld ze op elkaar op een paar plaatsen.


Stik de drie lagen door met de naaimachine, door met het naaivoetje de lijn van het vierkant en de lijnen van de kroon te volgen. Dat kan netter trouwens ;-)


Vouw een stukje lint van 15 cm dubbel en naai het vast in de rechter bovenhoek, aan de achterkant van de pannenlap, op ongeveer 2mm van de bovenkant.

Naai het biaisband vast:
Leg de Pannenlap met de voorkant naar je toe, leg het biaisband met de goede kant naar beneden en vouw de rechter kant open. Vouw het uiteinde van het biaisband in een hoek van 45 graden naar binnen (zie pijl) en leg het biaisband netjes langs de zijkant van de Pannenlap. Begin met naaien waar het biaisband begint en naai precies in de vouw, tot je op ongeveer 7mm van de onderkant van de Pannenlap bent (dit is de breedte van de stofvouw van het biaisband, dit kan per soort biaisband verschillen!).

Hecht op die plek, dus 7mm van de onderkant van de Pannenlap, de draad af. Vouw het biaisband op de volgende manier:
Vouw het naar rechts, zodat de zijkant van het band evenwijdig loopt met de onderkant van de Pannenlap

Vouw het band nu naar links, zodat de achterkant weer te zien is en het band weer precies bij de zijkant van de Pannenlap verder gaat. Begin weer met stikken waar het biaisband begint, precies in de stofvouw (zie pijl).

Ga zo door tot je helemaal rond bent. Laat het biaisband aan het einde een paar cm doorlopen en knip het daarna af (zie pijl).

Klap het biaisband om in de richting van de achterkant van de Pannenlap.

En naai het vast met de hand, met een onzichtbare steek. Hecht de draad eerst vast met 2 steekjes op dezelfde plaats en naai dan steeds 1 steekje in de vouw van het biaisband en 1 steekje in de Pannenlap. (Hier lees je meer over de onzichtbare steek)

Vouw in de hoeken het biaisband eerst naar links en dan naar boven. Ga door tot je helemaal rond bent!


Vouw als laatste het lintje omhoog en naai het vast vlak langs de rand van de Pannenlap.

Klaar is je Pannenlap! 
En dit kan dus met elk QuiltBlok Patroon van de QuiltCursus :-)
Happy Quilting!

• Doe je mee met de QuiltCursus? Stofpakketten of PDF-beschrijving zijn te bestellen bij Sew Natural
• Volg alles rondom de QuiltCursus op onze Facebook Pagina

2 opmerkingen:

Ik vind het leuk om je reactie te lezen. Bedankt voor je bericht!