Een Blok Per Maand: Mei Les 1Hallo allemaal! Vandaag beginnen we alweer aan het MeiBlok! Dat gaat snel, bijna op de helft ;-)
Het MeiBlok bestaat weer uit vier samengestelde vierkanten, allemaal opgebouwd uit stroken stof. Er zijn drie verschillende vierkanten die allemaal gemaakt worden van hetzelfde lapje met stroken stof, maar allemaal met een ander effect! Vandaag het 1e vierkant: diagonale strepen.

Nodig
• Stoffen: 3 kleuren katoen, 20 cm over de hele stofbreedte (een donkere, een middel en een lichte stof)
• Bijpassend naaigaren
• Snijmat & Rolmes
• Quiltliniaal
• Naaimachine
• Kopspelden
• Strijkplank & strijkijzer
• Evt. Stofschaar, liniaal, potlood 

Stap-voor-stap
Als eerste maken we twee lapjes van aan elkaar genaaide stroken. Snij hiervoor eerst de stof op maat: snij van elke stof eerst een stuk af van 25 cm breed. Snij hiervan stroken stof volgens het schema in het PDF Patroon.


Naai deze stroken één voor één aan elkaar met een naad van 5mm. Let op dat je ze in de goede volgorde laat liggen! Naai met een kleine steekafstand, dan blijft de naad beter zitten nadat je het lapje stof gaat versnijden.

Je hebt nu een lapje stof van 25 x 26 cm. Strijk de naden op de achterkant in de richting van de donkerste stof. Bij de smalste stroken lukt dit niet, strijk één van de naden dan toch de andere kant op.

Pers de voorkant ook even goed plat

Dit lapje met stroken gaan we nu op maat snijden tot een vierkant van 16 x 16 cm met diagonale strepen.
Leg het lapje op je snijmat en leg de quilt liniaal er als volgt op: leg de punt van de liniaal links op het lapje, precies in het midden. Zorg dat de lijn op de liniaal die '45 graden' aangeeft evenwijdig loopt een de stroken stof.

Snij de hoek links boven van het lapje af. Verdraai nu de liniaal. Leg hem in een hoek van 90 graden met het afgesneden stuk, met de lijn van '16 cm' langs het snijvlak. Snij nu de hoek rechts boven er vanaf. 

Herhaal dit nog twee keer voor de overige hoeken. En je eerste vierkant is klaar!
Heb je geen QuiltLiniaal? Meet en teken de hoeken dan nauwkeurig met een geodriehoek en knip of snij het vierkant op maat.

Maak nu nog zo'n zelfde vierkant! Volgende week maken we weer een heel ander vierkant van hetzelfde lapje met stroken.

• Doe je mee met de QuiltCursus? Stofpakketten of PDF-beschrijving voor Mei (en de vorige maanden) zijn te bestellen bij Sew Natural
• Volg alles rondom de QuiltCursus op onze Facebook Pagina

6 opmerkingen:

 1. Vraagje, ik ben nu bezig met het aprilblok, maar op zoek naar jouw uitgebreidere uitleg, moet ik telkens zoveel doorscrollen door voorafgaande berichten. Is er een makkelijkere manier voor mij om die voorgaande lessen op te zoeken? Groetjes Vivian

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, wacht ik heb het al gevonden. Bij quiltcursus 2013 staat een kort overzicht met linken. Ik vind het erg leuk dat ieder blok weer een nieuwe techniek erin heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi,
  Ik heb een vraagje, ik heb de vier lapjes af en wil de eerste 2 blokken diagonaal gaan snijden maar ik heb stof te kort. Maar ook op de stukjes stof uit het pakketje (zonder eerst te snijden) lukt het niet om diagonaal te snijden. Ook dan zijn de twee verste hoeken (links en rechts) niet volledig bedenkt. Doe ik iets verkeerd?

  Groetjes Kim

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kim, de stof is 20 cm breed, dat is idd te kort om de diagonalen te snijden. Het is de bedoeling dat je eerst stukken stof snijd van minimaal 25 cm breed en daar de stroken van maakt. Je lapje met stroken wordt dan 25 cm breed en 26 cm hoog. Dan is het groot genoeg voor de diagonalen!

   Verwijderen
 4. ben met deze blok bezig maar wel erg verwarrend dat er 2 verschillende versie van vierkanten lapjes zijn gebruikt.
  afijn ik kom er toch wel uit maar voor sommige?????

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die onderste versie is mijn eigen test-lapje! Iets andere samenstelling van de strepen, maar niet door laten afleiden!

   Verwijderen

Ik vind het leuk om je reactie te lezen. Bedankt voor je bericht!