Een Blok Per Maand: Augustus Les 4Hoi lieve Quilters! Vandaag alweer de vierde en laatste manier om de Bloem Applicatie van het Augustus Blok te maken! Deze methode lijkt een beetje op de Reverse Appliqué, maar gaat toch nét even anders: appliceren met de Mola-Techniek.

Stap-voor-stap
Snij vier lapjes van 20 x 20 cm, leg ze netjes allemaal op elkaar en strijk ze plat. De stof van de achtergrond van het vierkant komt bovenop, de stof van de grootste Bloemvorm daar onder, etc. Rijg de lapjes tijdelijk op elkaar met een rijgsteek langs de rand.Trek met een potlood de applicatie vormen over op de bovenste stof. We gebruiken voor dit vierkant applicatie patroon B. Stik precies over de getekende lijnen heen met een kleine stiksteek.

We gaan nu voorzichtig de overtollige stof wegknippen. Gebruik een klein, puntig schaartje (ik gebruikte een nagelschaartje, wat ik handig vond voor de ronde vormen).
Knip tussen de buitenste twee stiklijnen het bovenste laagje stof weg:

Knip tussen de 2e en de 3e stiklijn twee lagen stof weg, zodat het derde stofje van de stapel tevoorschijn komt. Knip als laatste in de binnenste vorm 3 stoflagen weg.
TIP: je mag nog dichter langs de stiklijnen knippen voor een mooier eindresultaat!

Werk de afgeknipte randen nu af met een dichte zigzag steek. Neem een brede steek om de rafelranden goed af te werken! Je ziet bij mij dat ik de stof nog wat dichter langs de stiklijn had mogen afknippen ;-)

Knip op de achterkant de overtollige stof voorzichtig weg

En pers als laatste het blok goed plat met je strijkijzer

Het laatste vierkant van het Augustus Blok is klaar! Volgende week maken we het Blok af.

• Doe je mee met de QuiltCursus? Stofpakketten of PDF-beschrijving voor Augustus (en de vorige maanden) zijn te bestellen bij Sew Natural
• Volg alles rondom de QuiltCursus op onze Facebook Pagina

2 opmerkingen:

  1. Wat is het voordeel van deze manier van werken t.o.v. gewoon appliceren? Er is veel restafval, lijkt mij. Waarvoor wordt deze techniek gebruikt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze techniek wordt gebruikt door bepaalde indianen, die er van die kleurige kleding etc mee maken, met veel motieven. Maar veel restafval idd! Het is vooral om te laten zien welke technieken er allemaal bestaan ;-)

      Verwijderen

Ik vind het leuk om je reactie te lezen. Bedankt voor je bericht!