Boek Review: Naaien & Stikken

Een tijdje geleden schreef ik al over de 'Naaien & Stikken' Workshop waarvoor ik was uitgenodigd, ter gelegenheid van de BoekRelease van dit nieuwe boek. Nu heb ik me eens uitgebreid kunnen verdiepen in het boek en is het dus tijd voor de review! Ik ben benieuwd of jullie het boek ook hebben (gezien) en wat jullie ervan vinden. Hier zijn mijn indrukken:


De Opbouw van het Boek
Dat het boek er prachtig uitziet zei ik al eerder, een klassieke uitstraling passend bij de tijdloze patronen. Het boek begint met wat algemene informatie, vooral nuttig voor de beginnende naaisters onder ons. Je leest welke materialen je in huis moet hebben, hoe de naaimachine werkt en welke verschillende soorten stof er zijn en waar je die voor gebruikt. Allemaal vergezeld van hele mooie foto's.


In deel twee staan de patronen beschreven. Je ziet hoe moeilijk een project is, wat je nodig hebt en hoe je te werk gaat. Bij ieder project staat ook beschreven welke naaitechnieken eraan te pas komen. Deze naaitechnieken worden dan weer duidelijk uitgelegd in deel drie van het boek. Al met al een heel compleet naaiboek dus!


De Projecten
Het boek bevat 28 Projecten, in een gevarieerd aanbod. Er staan wat bloesjes, rokken en jurken in voor dames, een paar accessoires voor heren, wat gordijnen, kussens en een sprei voor in je huis. Het enige dat misschien mist is kinderkleding. Maar dat vind ik niet storend. De patronen zijn niet te uitbundig. Tijdloos dus en dat is fijn! Door een uitbundige stof te kiezen krijgt een kledingstuk, een tas of een kussen al snel een andere uitstraling. Ik heb al een paar Projecten gezien die ik zeker zou willen maken!


Ieder patroon heeft dezelfde opbouw. Je ziet hoe moeilijk het patroon is (beginner tot gevorderde), je leest wat je allemaal nodig hebt aan fournituren en welke soort stoffen je het best kunt gebruiken en je ziet welke naaitechnieken je nodig hebt. Daarna zie je hoe je het patroon op de stof legt en hoe je de stofdelen uitknipt. En als laatste is er de stap-voor-stap werkbeschrijving met hoe je het patroon in elkaar zet, inclusief duidelijke begeleidende plaatjes.


De Patronen
Elk patroon staat uitgetekend in het boek, op ruitjespapier. Je kunt de patronen natekenen op ware grootte op ruitjes patroonpapier of het laten kopiƫren en uitvergroten in een copyshop. De patronen zijn ook te downloaden en te printen (op A4-tjes) via een website die in het boek vermeld staat. Ik vind dit een leuke en handige manier van patronen aanbieden, in plaats van de mega grote patroonbladen die je soms bij een boek krijgt.

Het Schort
Tijdens de Workshop maakte ik het Keukenschort uit het boek. Een leuk en redelijk eenvoudig project met een mooi resultaat! De beschrijving was eenvoudig te volgen, maar de bijbehorende plaatjes waren zeker een heel nuttig aanvulling!
Ik smokkelde wel een beetje: waar stond dat je de tailleband aan de binnenkant moest vast stikken met de hand deed ik dat met de naaimachine. Maar met het juiste kleur garen is er niemand die dat ziet! ;-)
Er staat ook een eenvoudiger schort in, voor beginnende naaisters.
Deze mooie stevige stof komt bij Textielstad vandaan, waar de workshopdag gehouden werd. (Andere stevige stoffen met leuke prints vind je natuurlijk HIER)Een Download voor jullie
Als voorproefje op het boek mag ik het patroon voor dit leuke schort met jullie delen! Dus download het patroon, neem de patroondelen over en ga aan de slag! Ik ben benieuwd naar jullie resultaat :-)

Tip: op het patroonblad zijn het 'bovenstuk' en 'voering bovenstuk' verkeerd benoemd, het moet net andersom zijn!
Alle informatie op een rijtje
• Auteur: Tessa Evelegh
• Titel: Naaien & Stikken
• Prijs: €24,99
• ISBN: 9789043916684
• Een voorproefje van Naaien & Stikken zie je HIER
• Het boek is HIER te bestellen
• Het programma Great British Sewing Bee wordt elke dinsdag om 21.00 uur uitgezonden op BBC2

4 opmerkingen:

 1. leuke schort... ik heb het patroon ondertss al via een andere blogster geprint .. mooi cadeau ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb het boek ingekeken de winkel nadat u het hier vermeld had via de site. Leuk boek maar niet voor mensen met een maatje groter (patronen gaan tot maat 42). Jammer anders had ik het wel gekocht.

  Groetjes en veel naaiplezier, Margo

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een leuk boek maar inderdaad jammer dat de maten maar tot 42 gaan.
  Nog veel plezier met het boek en ik ben benieuwd naar een volgend project.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ Margo en Greetje: Ja daar hebben jullie inderdaad gelijk in, dat is wel jammer!

  BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het leuk om je reactie te lezen. Bedankt voor je bericht!