QuiltCursus 2015 - Wat heb je nodig?


Hallo allemaal! Over precies een week gaat de nieuwe online QuiltCursus van start. Hier lees je alvast wat meer over de voorbereidingen en over wat handig is om in huis te hebben als je meedoet. De Quilt is helemaal te maken op een gewone naaimachine, dus als je vaker naait dan heb je alles waarschijnlijk al in huis!

Ik heb er zin in! Stofpakketten en het eerste PDF Patroon zijn vanaf zaterdag 3 januari beschikbaar via de Webshop.
Stoffen en garen
Neem het liefst stof van 100% katoen. Niet te dun, maar ook niet te dik. Stoffen van ongeveer 120 gr/m2 is heel geschikt om mee te patchworken en quilten, dit heet ook wel 'Quilter's Weight' katoen. Het is verkrijgbaar in heel veel kleuren en motieven, de mogelijkheden om stoffen te combineren is eindeloos!
• Was de stoffen voordat je ze gebruikt, om ze voor te krimpen en om overtollige verf alvast te verwijderen. Je kunt ook je stoffen heel heet strijken met veel stoom, maar voorwassen heeft de voorkeur! Lees hier meer over het voorwassen van stoffen.

Neem ook garen van 100% katoen of polyester/ katoen. Naaigaren waar je normaal ook mee naait is prima. Neem een kleur die past bij je stoffen, of een neutrale kleur.


Stof knippen of snijden
De stukjes stof die je aan elkaar gaat naaien kun je op maat knippen of snijden. Als je knipt, teken de vormen dan eerst heel netjes af op je stof met een scherp potlood en een liniaal/ geodriehoek en probeer zo recht mogelijk te knippen. Doe dit met een stofschaar, die je dus echt alleen voor je stoffen gebruikt!

Ik vind zelf het snijden van stof met een rolmes, quiltliniaal en snijmat de nauwkeurigste manier om je stukjes stof op maat te maken. En het gaat ook een stuk sneller, je kunt zelfs meerdere lagen stof tegelijk snijden. Maar als je dit niet in huis hebt dan hoef je het niet perse aan te schaffen!


Spelden en Naaien
Om de stukjes stof aan elkaar te spelden heb je kopspelden nodig. Dit kunnen gewone kopspelden zijn, of speciale Quilt spelden. Deze zijn wat langer en hebben een opvallend bloemetje aan het uiteinde.
Gebruik voor je naaimachine gewone naaimachine naalden voor katoen (maat 70 of 80). Zorg dat je naald scherp is en vervang hem op tijd voor een nieuwe. 


Overige benodigdheden
• Strijkplank en strijkijzer: om de naden van je patchwork plat te strijken
• Tornmesje: voor als er eens iets mis gaat
• Voor als je de quilt in elkaar gaat zetten: quiltvoering, een quilt-voetje voor je naaimachine en veiligheidsspelden om de lagen van de quilt tijdelijk aan elkaar te bevestigen


*
Volg alles rond de QuiltCursus 2015 via Facebook en via de QuiltCursus Nieuwsbrief

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk om je reactie te lezen. Bedankt voor je bericht!