Een Blok Per Maand: Juni Les 1Hallo Quilters! Een nieuwe maand, een nieuw Blok! In juni gaan we aan de slag met een Quilt Klassieker: de Log Cabin. Deze vierkanten worden opgebouwd met stroken rondom een 'haard'. We maken deze maand twee verschillende soorten Log Cabin vierkanten, waar we het Juni Blok mee samenstellen.
We beginnen met de klassieke Log Cabin.

Nodig
• Stoffen: 6 kleuren katoen, 10 cm over de hele stofbreedte (uit pakket)
• Bijpassend naaigaren
• Snijmat & Rolmes
• Quiltliniaal
• Naaimachine
• Kopspelden
• Strijkplank & strijkijzer
• Evt. Stofschaar, liniaal, potlood
PDF Patroon van Juni

Stap-voor-stap
Knip of snij eerst je stoffen volgens de maten uit het PDF Patroon. Gebruik voor de klassieke Log Cabin 6 verschillende stoffen, hoe je de stoffen combineert en plaatst mag je zelf bedenken! Leg de stroken stof voor je op tafel en maak een mooie samenstelling.


Leg de stukjes stof in de goede volgorde, zoals de nummers in het schema van het Patroon aangeven. Dat is van klein naar groot, in een spiraal. In die volgorde ga je de stroken stof ook naaien.

Log Cabin in elkaar naaien
Neem de eerste 2 stukjes stof en naai ze op elkaar met een naad van 5mm. Dit kan eventueel ook met de hand. Strijk de naad op de achterkant plat naar één kant.Leg het lapje voor je op tafel met stukje stof nr.1 aan de onderkant. Leg stukje stof nr.3 op de andere 2 stofjes, met de goede kant van de stof naar beneden, en naai de naad aan de rechter kant. Strijk de naad op de achterkant plat naar buiten.

Leg strook nr.4 met de goede kant naar beneden op het lapje, langs de onderkant. Naai vast en strijk de naad weer plat naar buiten. Draai het lapje weer om en leg strook nr.5 ondersteboven op de linkerkant. Naai weer vast en strijk de naad weer plat.

Je ziet dat we de stroken als een spiraal rondom het midden van het binnenste blokje naaien. Ga zo verder met de volgende stroken, tot je alle 13 de stroken hebt gehad.
Controleer na elke naad of het formaat van je lapje nog klopt: door het naaien met de naaimachine kunnen de stroken die je naait een beetje uitgerekt worden, waardoor ze na het naaien iets te lang kunnen zijn. Snij ze dan even bij voordat je verdergaat.

Het vierkant is klaar en heeft nu een formaat van 16 x 16 cm. Naai er nu nog zo een! Een andere kleursamenstelling mag ook natuurlijk!

Volgende week maken we een andere Log Cabin variant!

• Doe je mee met de QuiltCursus? Stofpakketten of PDF-beschrijving voor Juni (en de vorige maanden) zijn te bestellen bij Sew Natural
• Volg alles rondom de QuiltCursus op onze Facebook Pagina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk om je reactie te lezen. Bedankt voor je bericht!