Tips & Trucs voor Netjes PatchworkPatchwork, het ziet er zo prachtig uit (vind ik ;-) ), maar het lijkt zo ingewikkeld en veel werk al die kleine vierkantjes. Valt best mee! Als je het maar nauwkeurig doet kan er eigenlijk weinig mis gaan.

Hier wat Tips zodat je Patchwork Project gewoon goed lukt!
1. Voorbereiding
Zoek wat mooie stofjes bij elkaar. Kleuren die bij elkaar passen, of juist niet. Allerlei printjes door elkaar, niks is te gek! En het is een ideaal project om restjes op te maken. Neem wel stoffen van ongeveer gelijke dikte, (niet al te dun) katoen werkt het fijnst. Je stoffen van tevoren wassen of heet strijken met veel stoom is wel slim, anders krimpen sommige stukjes misschien als je je project later gaat uitwassen.2. Stof knippen
Snij of knip de stof op maat, dat is precisie werkje nummer 1: de vierkantjes moeten allemaal Precies even groot worden!

Tips
• Zorg eerst dat de randen van de stof recht van draad lopen. Dat wil zeggen dat de vezels van de stof evenwijdig lopen aan de randen van de stof. Als je een rafeltje uit de zijkant van de stof trekt, zie je hoe de draden lopen.
• Ik gebruik mijn rolmes & quiltliniaal. Op de liniaal staan lijnen die je langs de randen van de stof kunt laten lopen. Zo kun je gemakkelijk het vierkant uitsnijden.
• Je kunt ook eerst het vierkant tekenen met potlood en het daarna uitknippen. Dit kan met een quiltliniaal, (geo)driehoek of maak een malletje van karton en teken die steeds na.

Knip de vierkanten inclusief naadwaarde. Dat is de afstand waarmee je de blokjes straks aan elkaar gaat naaien. Ik gebruik een naadwaarde van 1 cm, zo kun je het makkelijkst uitrekenen hoe groot je de vierkantjes moet knippen én het is ook makkelijk met naaien.
Ik wil vierkantjes van 10 x 10 cm, dus ik knipte vierkantjes van 12 x 12 cm.

Maak een mooie rangschikking van je blokjes, leg ze even allemaal voor je op tafel en kijk hoe het eruitziet. 
Tevreden? Maak dan per rij die je hebt neergelegd een stapeltje met vierkantjes. Hou goed de volgorde in de gaten en speld de vierkantjes per rij even vast om ze bij elkaar te houden.

3. Naaien
Begin bij de 1e rij. Leg twee vierkantjes precies op elkaar, met de goede kanten van de stof op elkaar. Speld eventueel vast, maar dat is eigenlijk niet nodig.

En dan precisie werkje nummer 2: naai de lapjes op elkaar met een naad van 1cm breed. Laat de stof precies langs het streepje '1' op de naaimachine lopen (zie pijl). 

Neem dan het volgende lapje van rij 1 en naai die vast aan de vorige.

Ga zo verder tot de rij klaar is en naai vervolgens de lapjes van rijen 2, 3, etc ook aan elkaar. Leg de rijen die klaar zijn even aan de kant, in de goede volgorde.

Zijn alle rijen klaar? Strijk dan de naden aan de achterkant open. De naden naar één kant strijken kan ook, doe dat dan in de richting van de donkerste stof.

Neem rij 1 en rij 2 en leg ze met de goede kanten op elkaar. Speld de naden precies op elkaar. Je merkt nu of je netjes hebt geknipt en genaaid!
Naai de rijen op elkaar met een naad van 1cm.

Speld de stoffen op elkaar vlak vóór de naad, zo zit de omgestreken naad op de onderkant goed plat en kan hij niet stiekem de verkeerde kant op vouwen tijdens het naaien. Haal het speldje uit de stof vlak voordat de naald van de naaimachine er overheen gaat.

Naai nu op dezelfde manier de volgende rijen ook vast. Passen de naadjes toch niet op elkaar? De meeste stoffen rekken wel een beetje mee, dus kleine verschillen in grootte zijn niet zo erg. Speld toch de naden op elkaar en speld in dat geval tussen de naden in de blokken op nog een paar plaatsen gelijkmatig op elkaar.

Zitten alle rijen op hun plaats? Strijk de naden op de achterkant dan weer open. En strijk je lap ook op de voorkant nog eens goed plat.

Je Patchwork Project is nu klaar om verwerkt te worden tot deken, kussen, tas, jurk of wat anders! Wat ga jij nu Patchworken?

24 opmerkingen:

 1. Je laat het er allemaal zo makkelijk uit zien! Maar dat precieze, daar zit nu net het probleem bij mij. Ik ga meestal vooral voor snel. Maar goed, een uitdaging op z'n tijd kan geen kwaad. En stofjes heb ik ook nog genoeg liggen eigenlijk. hmmmm, tja, je brengt me aan het twijfelen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk, ga het ook eens proberen al is het vast niet zo makkelijk als het nu bij jou lijkt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Marieke, een mooie en duidelijke uitleg. Heel vrolijk al die minilapjes :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind patchwork echt super! Ik plan ooit nog eens een groot deken te maken. Als ik eens tijd heb...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik ben bezig een patchwork te maken van oud materiaal, om er later een quilt van te maken voor op bed.
  ik gebruik alles, oude theedoeken, pyama's met een gat er in, versleten nachtponnen, oude kussenslopen en een versleten laken.
  de echt versleten stukken knip ik er uit en van de rest maak ik deze keer ook vierkantjes (de vorige keer een echt moeilijke gemaakt met driehoekjes en blokjes in een soort mozaikpatroon)
  zo zonde om een laken weg te gooien als alleen het midden versleten is en meestal is van pyama's alleen de broek versleten en het jasje nog goed!
  quilten is niet een dure dames hobby.. de oorspronkelijke quilten werden JUIST van oude spullen gemaakt.
  en overgebleven kleine lapjes kan natuurlijk ook! ook zonde om weg te gooien he!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben ik het helemaal mee eens! Ik ben benieuwd naar je eindresultaat :-)

   Verwijderen
 6. Het blijft er gezellig uit zien.... Misschien binnenkort ook weer eens een patchwork kussen maken. Wat heb jij eigenlijk van deze mooie lap gemaakt?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Eigenlijk worden de naden juist niet open gestreken maar steeds om en om één kant op. Bij het doorpitten naai je dan in de dubbele naad toeslag wat het patchwork sterker maakt!
  Maar open strijken is soms wel egaler (platter).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het ziet er heel mooi uit. Ben alleen niet zo'n fan van de naaimachine...
  Kan het ook (op min of meer dezelfde manier) met de hand?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik had net mijn allereerste patchwork af toen jij jouw blog op Facebook aankondigde van de week. En... ik heb het niet zo slecht gedaan!! Over het eindresultaat was ik tevreden, maar ik was erg benieuwd naar jouw tips. Het wordt een klein kussentje, dus ik had maar 9 vierkantjes. Het kussen kan pas na mijn dochters verjaardag op mijn blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Grappig, iedereen lijkt ineens aan de lappendekens!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ZO...dat ziet er makkelijk uit :o)
  Bedankt voor de duidelijke werkbeschrijving!
  Fijne dag! Dinaz ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik krijg er helemaal zin in om nu echt eens een fijne lappendeken te gaan maken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wow! Ik wil dit zeker proberen.. Hopelijk met wat naaihulp van moeders... Ik zie het al voor me, zo'n geweldige deken voor op mn bed!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat ik me af vraag is het volgende. Bij de naailes heb ik geleerd dat ik steeds, bij het starten en het einde van het stikken, een keertje achter en dan weer naar voor moet stikken. Is dat bij het patchwerken ook het geval?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Bedankt voor deze duidelijke uitleg! Ik heb vorige week een naaimachine gekregen, voor mn verjaardag, na jaren rommelen op die van mn moeder. En nu ben ik bezig met een naaimachinehoes, met als voor- en achterkant wat leuke lapjes. Dank!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Bedankt voor de geweldige uitleg. Ik heb nu een idee hoe ik aan mijn quilt kan werken, zodra ik alle stoffen heb. Het wordt namelijk een quilt met een thema, dus er gaat wat geld in zitten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. dankjewel, zo scheelt dit een heel gedoe van omrekenen van inches naar cm's de uitleg wordt zeer gewaardeerd. vriendelijke groet van Marianne de Wit.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heel erg bedankt voor deze duidelijke uitleg. Ik ga een speelkleed maken voor mijn nichtje die haar eerste kindje verwacht. Het wordt gemaakt van kleding van de hele familie dus wordt het een echt familiekleed. Nu maar hopen dat het gaat lukken.....gelukkig heb ik nog een paar maanden de tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik ga een tafellaken maken van 2m op 2,5m, onderaan een gewone katoenen stof. Hoe hou ik die 2 stoffen vast aan elkaar ? Met quiltsteken? Is dat niet te moeilijk ? Moet plat blijven, kan dus geen vulling tussen.

  BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het leuk om je reactie te lezen. Bedankt voor je bericht!