Een Blok Per Maand: Oktober Les 1


Hallo lieve Quilters! Vandaag beginnen we met het nieuwe Blok: het Oktober blok, de laatste van 9 blokken die we nodig hebben voor de Quilt. Deze maand gaan we werken met structuur en maken we een Cathedral Window.

Stap-voor-stap
Vandaag maken we de basis van de Cathedral Window: de gevouwen structuur. Neem hiervoor de dunne witte stof uit het stofpakketSnij of knip van deze stof 9 vierkanten van 18 x 18 cm. Maak van dik papier of dun karton een mal van 16 x 16 cm. Die heb je nodig om de zijkanten van de stof omheen te strijken. Knip hem dus nauwkeurig!
 

Leg een van de lapjes op je strijkplank en leg de mal er netjes in het midden bovenop. Strijk de hoeken van de stof over de hoeken van de mal heen. Strijk daarna de zijkanten van het vierkant over de mal heen. Verwijder de mal en pers de naden goed plat.
 

Vouw het vierkant dubbel met de naden aan de binnenkant en strijk de vouw plat. Maak het vierkant open en vouw hem de andere kant op dubbel, strijk ook deze vouw erin en leg het vierkant weer open voor je neer. Je ziet nu dat het vierkant in vieren is verdeeld. Vouw en strijk de hoekpunten van het vierkant naar het kruispunt toe (met de omgevouwen naden aan de binnenkant).


Vouw en strijk de hoekpunten nog eens naar het midden van dit vierkant toe. Doe dat zo netjes mogelijk, zonder dat er spleten ontstaan! Je hebt nu één vierkantje klaar, maak er zo nog acht.


Deze vierkantjes gaan we aan elkaar naaien in 3 rijen van 3 vierkanten. Neem de eerste twee vierkanten, leg ze met de achterkant op elkaar, vouw van elk vierkant één flapje open en speld daarvan de gestreken vouw netjes op elkaar. Naai precies over deze vouw heen. Naai op dezelfde manier nog een vierkantje aan de zijkant van je 2e vierkant vast.


Maak zo 3 rijen met vierkantjes. Deze rijen gaan we aan elkaar naaien, op dezelfde manier.
Leg 2 rijen met de achterkant tegen elkaar, vouw de flapjes open en speld de vouwen precies op elkaar. Speld ook de naden tussen elke vierkanten precies op elkaar en naai over de vouw heen. Leg de stof weer plat en vouw alle flapjes weer op hun plaats. Naai zo ook de 3e rij vast aan de onderkant.


Leg het vierkant voor je met de flapjes naar je toe, leg ze goed op hun plek en pers het vierkant goed plat. De basis structuur van het Cathedral Window is klaar! Volgende week gaan we de raampjes opvullen!

• Doe je mee met de QuiltCursus? Bestel het Stofpakket of PDF-beschrijving voor Oktober bij Sew Natural!
• Volg alles rondom de QuiltCursus op onze Facebook Pagina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk om je reactie te lezen. Bedankt voor je bericht!