Tips voor het Wassen van je Stoffen & een XXL WasZak Tutorial


Als je nieuwe stoffen koopt is het verstandig om ze eerst te wassen voordat je ze gebruikt. Vooral katoen en linnen kunnen nogal eens krimpen! Of ze geven af op je andere stoffen :S
Als je eerst iets naait voordat je de stof wast kan dat dus vervelend uitpakken. Ik was stoffen (nieuwe én tweedehands) altijd voor in de wasmachine. Hier wat tips om rekening mee te houden!

Tips & Trucks voor het voorwassen van je stoffen
• Was de stoffen volgens het wasvoorschrift: katoen kan meestal op 40 graden, Biokatoen liever op 30 graden (om de vezels en kleuren langer te beschermen). Was linnen op 30 graden en wol in koud water met de hand. Kies voor een mild wasmiddel en wasverzachter.
• Scheid de kleuren altijd! Niks zo verveld als stoffen die op elkaar afgeven zodat ze gelijk verpest zijn!
• Ga het rafelen van de stoffen zoveel mogelijk tegen door de randen van de stof eerst te zigzaggen of bij te knippen met een kartelschaar. De hoeken van de stof schuin afknippen kan ook.
• Strijk de stoffen als ze nog een beetje vochtig zijn, zo gaan de kreukels er het beste uit. Hou bij het strijken ook rekening met het soort stof.
• Ik was voor de zekerheid de stoffen altijd in een hele grote waszak om de wasmachine te beschermen tegen eventuele loslatende pluisjes en draadjes (Net zoiets als je hebt voor beugel BH's en kleine babysokjes) Er kunnen een heleboel lappen stof in, groot en klein!

Zo maak je ook een XXL WasZak:
• Neem twee stukken zeer dunne katoenen stof (liefst wit) van ongeveer 80 x 80 cm. Leg ze op elkaar met de goede kanten van de stof aan de buitenkant.
• Naai een zijkant, de onderkant en de andere zijkant op elkaar met een naad van 0,5 cm tot 6 cm onder de bovenkant. Keer de zak binnenstebuiten en naai dezelfde naad nog eens met 1 cm naadwaarde. Dit is een engelse naad, waarbij je de rafels van de stof helemaal wegwerkt in de naad (foto 1 en 2).
• Keer de zak weer met de goede kant naar buiten. Maak een tunnel in de bovenkant als volgt: vouw de stof van de bovenkant twee keer dubbel tot aan de stiksels van de zijnaden, strijk plat en naai helemaal rondom vlak bij de vouw (foto 3)
• Haal een koord (ongeveer 150 cm lang) door de tunnel met een veiligheidsspeld (foto 4)
• Zet een koordstopper op de uiteinden van het koord en leg er een knoop in.Stoffen erin, eventueel met het wasmiddel bolletje erbij, koordje aansnoeren en je kunt je stof op een veilige manier wassen!

18 opmerkingen:

 1. Ik stik, om de stofvouw te behouden, de zelfkanten met een grote steek aan elkaar. Ook zet ik de stof eerst een nachtje in koud water met een scheut azijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Och had ik deze tip gelezen voordat ik 10 omkeerbare jurkjes maakte en waste...de buitenkant krimpte harder dan de binnenkant en alles moest ik loshalen en terug aan elkaar zetten. Namens een ieder die u hiervoor behoed, bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dat van die stofzak is nieuw voor mij, bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik markeer met een klein contrasterend draadje de stofvouw, want anders is dat soms knoeien om die terug te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oohhh had ik dat maar gelezen, heb de lap net gewassen en kan geen vouw meer vinden��

   Verwijderen
 5. Nuttige tips, maar ik begrijp even niet waartegen ik m'n wasmachine zou moeten beschermen. Een paar lappen stof doen je machine toch geen kwaad?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, er is eens een rafeltje stof in de filter van mijn wasmachine blijven hangen en toen kon hij niet meer centrifugeren.. Dus ik neem geen risico's meer! ;)

   Verwijderen
 6. Ik doe er een scheut azijn bij zodat de kleuren mooier blijven

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoe was je het beste badstoffen? Zelf was ik handdoeken en dergelijke altijd op 60 graden, maar ik weet niet of dat mag met gekochte badstof. Ook is het de bedoeling om er slabbetjes en een capeje mee te maken, met achterzijde van katoen, dus ik denk dat het eindproduct niet snel op 60 graden gewassen kan/mag worden...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt het beste de stof wassen op de temperatuur waarop je het uiteindelijk product ook zou wassen. Als je het eindproduct op 40 graden zou wassen, zou ik dat met de badstof ook doen. Het is misschien handig om de randen van de badstof even te zigzaggen vóór het wassen, omdat het altijd zo pluist ;-)

   Verwijderen
 8. Goedemorgen,
  Ik wil mijn slaapkamergordijnen wassen, maar deze zijn gevoerd met een lichtwerende stof. Heeft 1 van jullie een idee hoe en of ik deze het beste kan wassen? (los halen van katoenen gordijn of samen wassen...)
  Dank en groet, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo, interessant stuk. Zeker informatie waar ik iets aan ga hebben. Zelf heb ik ook altijd moeite met het wassen van badstoffen. Nu weet ik in ieder geval hoe het moet, bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoe ga ik om met wollen stoffen? Normaal was ik die niet, maar breng ze naar de stomerij. Doe ik dat ook met een lap stof?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb een lap hennepstof gekocht. Moet ik eerst overlocken en dan wassen? Of mag dat andersom? De stof moet nog verknipt worden...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eerst eventueel overlocken en dan wassen, na het wassen verknippen en verwerken.

   Verwijderen

Ik vind het leuk om je reactie te lezen. Bedankt voor je bericht!