De KledingChallenge tot Nu toeBegin dit jaar begon ik een nieuw project: de Kleding Challenge. Het plan was om elke maand zelf een kledingstuk te ontwerpen en te naaien, naar mijn eigen maten. En met mijn bevindingen zou ik elke maand een patroon of tutorial maken.

Ik ben nu tien maanden bezig en een heleboel kledingstukken verder. Hier links zie je de stapel kleding die ik tot nu toe voor mezelf heb gemaakt, allemaal van zelfgetekende patronen. Een flinke stapel al! Tijd voor een korte evaluatie en wat overdenkingen ;-)

De Patronen
Ik maakte al een aantal verschillende patronen. De een wat ingewikkelder dan de ander. En ik heb er een heleboel van geleerd! Zo kost het best veel tijd, experimenteren en opnieuw beginnen voordat je patroon echt goed is. Ik vind dat helemaal niet erg, ik hou van experimenteren. Maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen dat graag doet. Het was mijn doel om van elk kledingstuk een goed patroon uit te tekenen waar iedereen mee uit de voeten kan. Dat gedeelte van de Challenge is niet gelukt, moet ik nu toegeven. Het ontbreekt me aan tijd en ervaring. Kleding patronen tekenen is toch een vak apart, respect voor de professionals!


De Kledingstukken
Ik maakte tot nu toe twaalf kledingstukken voor mezelf (en eentje voor mijn zoon). Wat dat betreft heb ik mijn doel nu al gehaald: 12 kledingstukken in een jaar. Maar ik maakte nog maar 8 verschillende patronen, waardoor ik zelf vind dat ik er nog 4 zou moeten maken deze laatste 2 maanden ;-)
Ik maakte al een aantal verschillende dingen: 3 rokken, 1 (pyjama)broek, 1 jurk, 1 bloesje, 2 tunieken, 1 legging, 2 hemdjes en 1 t-shirt. Wat ik nog graag wil maken is een vest, een jasje en een jurk voor de winter. Ik ben nu eerst nog bezig met een eenvoudige rok.


Hoe gaat het nu verder?
Ik moet realistisch zijn: het gaat me natuurlijk nooit meer lukken om dit jaar nog vier patronen en kledingstukken te maken. Zoals ik al zei, het maken van een goed patroon kost veel tijd en experimenteren. En die tijd heb ik nou eenmaal niet zoveel als ik zou willen!
Dus ik heb besloten om mezelf geen druk meer op te leggen. Ik ga door met het maken van patronen en kledingstukken in mijn eigen tempo. Verder ga ik niet meer van elk kledingstuk een patroon maken. Wat ik wél ga doen is een aantal basispatronen uitwerken. Een aantal uitgebreide patronen maken, met veel patroonvariaties. Geschikt voor beginners, eenvoudig te tekenen en aan te passen aan je eigen smaak. Geen ingewikkelde dingen, maar wel leuke. Als ik het kan uitschrijven kun jíj het maken! 


Conclusie
Ik ben tevreden: ik maakte 12 draagbare kledingstukken, ik maakte een aantal patronen die bruikbaar zijn voor mezelf én ik heb de smaak van het zelf-kleding-maken goed te pakken! Ik vind het leuker dan ik had gedacht ;-)
Aan de andere kant leerde ik dat het uittekenen van patronen voor een ander niet mijn talent is. Ik hou het bij basispatronen (én patronen voor tassen, dat ligt mij beter). Ik had zo graag de webshop gevuld met een heleboel leuke kledingpatronen waar iedereen zo mee aan de slag kan! Maar dat is te ingewikkeld. 
Het zou wel ontzettend tof zijn om een aantal leuke, hippe kledingpatronen in de Webshop aan te kunnen bieden. Dus ik ben een klein beetje aan het rondneuzen naar leuke, bijzondere, unieke kledingpatronen. Als iemand een tip heeft dan hoor ik het graag!

5 opmerkingen:

 1. Geen idee of je deze blog kent, maar zij maakt ook eigen ontworpen kleding geloof ik. Sozowhatdoyouknow.blogspot.com
  Misschien vind je het leuk om daar eens te kijken.
  Vind je blog erg leuk, je inspireert me met je eigen ontworpen kleding, moet de durf/lef nog vinden om dat te gaan doen, voor mijn meiden maak ik wel regelmatig iets maar voor mijzelf eigenlijk nooit . Groetjes Marleen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt prachtige kledingstukken gemaakt! Ik ben benieuwd naar de basispatronen :). Denk dat ik daar veel aan ga hebben. En je hebt groot gelijk dat je jezelf geen druk op wilt leggen. 't Moet natuurlijk wel leuk blijven!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jou blog is zeer inspirerend, ik lees en zie het graag! Een aantal van jou patronen liggen hier nog om gemaakt te worden dus maak je niet druk omdat je er volgens jou zeggen te weinig hebt gemaakt, ik moet nog beginnen. Blijf lekker mooie dingen maken en doe dat vooral op je eigen tempo.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi Marieken,

  Ik vind dat je een gat in de markt vult door eenvoudige patronen aan te bieden in een webshop. Ik ben naaicoach en run een naaicafé aan huis Naaicafé DJ. Mijn klanten moeten gelijk met de Knip of de Burda aan de slag en die stap is vaak veel te groot. In verband met besparingen zijn de beschrijving ook zeer beknopt geworden en de technieken alleen op internet te vinden of ze zijn vertaald en slecht te begrijpen. Ik verwijs mensen ook wel naar het naaicafé van Caroline Vogel. Als je daar op googelt zie je dat zij ook een aantal eenvoudige patronen heeft in haar webshop. Ik verwijs mensen ook regelmatig naar jouw blog.

  Verder veel naaiplezier. Ik heb afgelopen jaar heel weinig gedaan omdat ik een paar keer geopereerd ben, maar ik las altijd met een glimlach je projecten en wist dat ik er binnenkort ook weer aan zou beginnen. Het schrijven van tutorials is heel tijdrovend weet ik uit ervaring. Geen druk opleggen... het komt allemaal goed.... alleen een beetje later.

  Groetjes,

  Dorothé

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hai! Ik volg je ook, maar nu kwam ik hier terecht omdat ik zocht op patronen tekenen. Is het leuk om linkjes op te nemen naar de eerdere posts waarin je deze gemaakte kledingstukken liet zien? Dat bladert iets makkelijker terug. Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het leuk om je reactie te lezen. Bedankt voor je bericht!