Een Blok Per Maand: December Les 4
Hallo lieve Quilters! Hier is de aller aller laatste Quiltles van de hele Cursus!
Vandaag gaan we de Quilt afwerken met een Bies, die we eerst zelf gaan maken van stroken stof.
Stap-voor-stap
Neem een lap stof en zorg dat de zijkanten allemaal recht van draad geknipt zijn. Vouw een hoek van de stof naar de overkant toe, zodat er een driehoek ontstaat, en strijk deze vouw goed in de stof. Vouw de stof weer open en knip over de vouw heen.


Knip nu stroken stof van 8 cm breed evenwijdig aan de eerste geknipte lijn, de stroken worden dus allemaal schuin van draad.

Het begin en het einde van elke strook loopt in een punt, knip van sommige stroken de punt de goede kant op, zodat de schuine stukken allemaal parallel lopen (zie de onderste strook op de bovenste foto).
Leg twee stroken op elkaar, goede kanten van de stof op elkaar, in een hoek van 90 graden. Naai de stroken op elkaar met een naad van 5mm, strijk de naad open en knip de overtollige puntjes af.
Naai zo alle stroken aan elkaar, tot je een bies hebt die lang genoeg is voor de hele Quilt.

Strijk de hele strook in de lengte dubbel en strijk de twee zijkanten naar deze vouw toe.

Leg de vier lagen stof van de strook netjes op elkaar en strijk nog eens goed plat. De Bies is nu klaar om gebruikt te worden!

Ik laat hier zien hoe je de Bies met de naaimachine bevestigt. Wil je de Bies met de hand afwerken, begin dan aan de voorkant van de Quilt ipv de achterkant zoals ik hier laat zien.

Vouw de Bies open, knip het uiteinde recht af en vouw de hoek dubbel. Leg de Bies precies langs de zijkant van de Quilt, begin ergens in het midden aan een van de zijkanten.

1. Naai de Bies vast, op 2 cm van de zijkant (dat is over de meest rechter stofvouw van de Bies heen). 
2. Naai door tot je op 2 cm van de onderkant bent en hecht de draad af.
3. Vouw de Bies opzij, zodat er een hoek ontstaat
4. Vouw de Bies weer terug, over deze hoek heen, zodat de zijkant en de onderkant van de Bies precies langs de zijkanten van de Quilt liggen. Draai de Quilt een kwartslag. Begin aan het begin van de Bies met naaien, tot je weer op 2 cm van de volgende zijkant bent.

Ga zo verder tot je alle zijkanten hebt gehad en weer terug bent bij het begin. Naai de Bies nog een stukje over het begin heen.

Draai de Quilt om zodat je de voorkant ziet en vouw de Bies over de rand heen, tot net over het stiksel dat je net naaide. Nu kun je de Bies gaan vastnaaien met de naaimachine. (Als je hem met de hand gaat vastnaaien moet je nu dus op de achterkant van de Quilt zijn beland. Hoe je met onzichtbare steekjes de Bies vastnaait lees je HIER).

1. Vouw de Bies over de rand van de Quilt heen, tot net over het stiksel van de achterkant.
2. Naai over de Bies heen, op ongeveer 2 mm van de zijkant van de Bies.
3. Kom je bij een hoek, dan strijk je met je hand de Bies mooi plat en vouw je de Bies aan de volgende zijkant weer netjes over de zijkant van de stof heen. Naai tot de stofvouw, draai de Quilt een kwartslag en naai verder langs de volgende zijkant.
4. Naai zo door tot je alle zijkanten hebt gehad en hecht de draad af.

Op de achterkant ziet je Bies er zo ook netjes afgewerkt uit!

Je Quilt is nu helemaal klaar! 
Gefeliciteerd met dit meesterwerkje en geniet van je resultaat! :-)


• Doe je mee met de QuiltCursus? Bestel het Stofpakket of PDF-beschrijving voor December bij Sew Natural!
• Volg alles rondom de QuiltCursus op onze Facebook Pagina

4 opmerkingen:

 1. Geweldig mooi geworden. Voor jou zit het erop. Bij mij gaat het nog wel even duren. Ik ga nu beginnen met het aan elkaar zetten van alle blokken. Nog veel werk te gaan dus.
  Groet,
  Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed uitgelegd, maar een bies om een quilt hoeft niet schuin van draad geknipt te worden, je kunt gewoon rechte stroken snijden. Alleen wel de stroken aan elkaar zetten zoals hierboven omschreven staat. Het scheelt een hoop stof ook.
  Groetjes, Isabelle

  BeantwoordenVerwijderen
 3. http://jonag.typepad.com/stop_staring_and_start_se/2009/10/turn-one-fat-quarter-into-5-yards.html

  Hier staat heel simpel beschreven hoe je van een kleine lap ineens +/- 5 m bies maakt. Wellicht handige tip :)

  BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het leuk om je reactie te lezen. Bedankt voor je bericht!